Mitä on tunnesäätely ja miten voit hyödyntää sitä ihmissuhteissasi
VIERASKYNÄ
Kirjoittaja: Anna Paldanius
osa 1
Valmentaja Anna Paldanius aloittaa blogisarjansa siitä, kuinka tärkeää
meidän on oppia tunnesäätelyä voidaksemme elää tasapainossa, ja luottaa elämän keveyteen ja helppouteen.
Aamuauringon ensimmäiset säteet kasvoilla. Kahvin tuoksu. Rakkaan ihmisen sydämellinen hymy. Tietyömaakoneiden tyly jyly. Ruuhkabussi. Kiukuttelevan lapsen yksinhuoltajaäidille töykeästi puhuva asiakaspalveluhenkilö ruokakaupan kassalla.
Jokainen meistä kohtaa elämässään päivittäin tilanteita, jotka herättävät tunteita. Etenkin ihmissuhteissa erilaiset tunteet ja niiden aiheuttamat tunnereaktiot vaikuttavat ihmissuhteiden kulkuun.
Toisilta tunteiden säätely luonnistuu helposti, kun taas toiset ihmiset näyttävät elävän jatkuvien draamojen ja tunneailahtelujen kieputuksessa. Näihin tunneailahteluihin on olemassa ihan järkevä selitys, joka liittyy siihen, miten tietoinen ihminen on itsestään, omista tunteistaan ja niihin vaikuttavista tekijöistä, sekä miten hän on oppinut säätelemään omaan tunne-elämäänsä.
Itsesäätely on kykyä säädellä omia tunteita
Itsesäätelyllä tarkoitetaan ihmisen kykyä säädellä omia tunteitaan. Itsesäätely on osa ihmisen tunnetaitoja. Itsesäätely opitaan omasta kasvuympäristöstä varhaisessa kehitysvaiheessa, ja omaan itsesäätelykykyyn vaikuttaa muun muassa kasvattajien ja muiden lapsuuden auktoriteettien oma itsesäätelykyky.
Jos lapsi kokee kasvuympäristössään paljon turvattomuutta, kuten hylkäämistä, laiminlyöntiä, väkivaltaa tai päihteitä tai kasvattajilla on ollut epävakaita ihmissuhteita, voi tuloksena olla heikentynyt itsesäätelykyky. Tällöin ihminen voi olla taipuvainen impulsiivisiin reaktioihin, jotka vahingoittavat läheisiä ihmissuhteita ja lisäävät turvattomuuden tunnetta ja emotionaalista tai psyykkistä stressiä entisestään. Mitä suuremmaksi tunnevyöry kasvaa, sitä haastavampaa sitä on hallita tai säädellä.
Muutos kohti myönteistä tunne-elämää tarkoittaa irtipäästämistä totutuista kaavoista ja uusien tunnekokemusten omaksumista.
Oma kokemukseni on ääriesimerkki tunnesäätelyn merkityksestä ihmisen kehitykselle. Kasvoin ympäristössä, jossa oli toisinaan räjähteleviä aikuisia, jotka olivat itse jääneet paitsi riittävän turvallisista esimerkeistä vihan ja suuttumuksen hallintaan ja ilmaisuun oppiakseen säätelemään omia tunteitaan tasapainoisen mallin mukaisesti.
Nuorena aikuisena olin sisäistänyt itsesäätelymallin, jossa tunsin olevani jatkuvan sisäisen paineen alla kuin seuraavaa purkausta enteilevä tulivuori. Lähimmät ja luotetuimmat ystäväni päätyivät usein vastaanottamaan toistuvat patoamani vihanpurkaukset höyrytessäni ja vaahdotessani jostakin yhteiskunnallisesta asiasta tai ihmissuhdeongelmasta.
En tiedostanut tai ymmärtänyt toimintamallin liittyvän haitalliseen toimintamalliin. Vasta lopullinen särkyminen pysäytti minut.
Kun tunsin sydämeni yhtäkkiä murskautuvan kappaleiksi, kaikki tunteet alkoivat pursuta ulos. Vuosia sisälleni kertynyt raivo, viha, pelko, katkeruus, suru, häpeä, itseinho, rakkaus, ilo, nöyryys, anteeksianto, hurmos, ekstaasi, rauha... kaikki ne tunteet, jotka olin osannut käsitellä älyllisesti mutta joita en ollut koskaan oppinut todella tuntemaan tai kohtaamaan, vyöryivät ulos yhtä aikaa.
Tunnekaaoksen myötä käytökseni muuttui sekavaksi ja impulsiiviseksi. Voimakkaiden tunneailahteluiden takia tunsin oloni epätodelliseksi ja jopa maagiseksi. Vasta vuosia kestäneen tasapainottelun jälkeen aloin viimein ymmärtää, mitä itsesäätely tarkoittaa ja miten omia tunteita säätelemällä voin vaikuttaa ihmissuhteideni ja koko elämäni laatuun.
Tunnetyöskentely kehittää itsesäätelykykyä
Omaa itsesäätelykykyä voi oppia kehittämään tunnetyöskentelyn avulla. Itsesäätelykyvyn kehittäminen on eräänlaista siedätyshoitoa, varsinkin jos opitut itsesäätely- ja tunnesäätelymallit ovat luoneet olosuhteet, joissa omat tunteet heilahtelevat rajusti hermoston vireystilan sietoikkunan rajojen ääripäissä. Pitkään vältellyt haastavat ja epämiellyttävät tunteet voivat myös tuntua kipeiltä, minkä takia niiden kohtaaminen herättää helposti ahdistusta.
Erilaiset tunne- ja varjotyöskentelyn työkalut helpottavat kipeiden ja epämiellyttävien tuntemusten kohtaamista. Tunteiden käsittely auttaa vapauttamaan kehon kielteisten tunteiden vallasta, ja usein työskentelyn tuloksena näiden tunteiden väistyessä ja vapautuessa myös myönteisten tunteiden kokeminen vahvistuu.
Muutos kohti myönteistä tunne-elämää tarkoittaa irtipäästämistä totutuista kaavoista ja uusien tunnekokemusten omaksumista. Se edellyttää poistumista omalta mukavuusalueelta, mikä on usein haastavin ensimmäinen askel riippumatta siitä kuinka voimakkaiden tai lamaannuttavien tunteiden syövereissä tuo mukavuusalue sijaitsee.
Esimerkiksi toistuvat pettymykset ja kielteiset elämänkokemukset ovat voineet aiheuttaa uskomuksen siitä, että myönteiset tunnekokemukset ovat katoavia, eikä niihin voi luottaa. Vakaa ja tasapainoinen tunnetilakin voi tuntua vieraalta ja pelottavalta asialta, jota vastaan täytyy kapinoida. Se nostaa esiin varhaisessa vaiheessa syntyneitä tunnelukkoja. Riittämättömyyden tunnetta. Hylätyksi tulemisen pelkoa. Ahdistusta siitä, kauanko tämä tunnetila kestää, voiko siihen luottaa, milloin joku pettymys katkaisee tuon tunteen, ja mitä sen jälkeen tulee.
Tärkeintä tunnetyöskentelyssä on ihmisen motivaatio kohdata omat haastavat tunteensa, sekä valmius ottaa vastuuta itsenäisestä tunnetyöskentelystä. Tämä tarkoittaa omien tunteiden äärelle pysähtymistä ja niiden tutkailua.
Mikäli oma itsesäätelykyky on heikko tai jollain lailla kehittymätön, voi tunnesäätelyä opetella ammattitaitoisen ohjaajan tai valmentajan opastuksella. Yksi parhaista ratkaisuista on opetella tunnesäätelyä terapiatyön avulla varsinkin silloin, kun taustalla on esimerkiksi turvattomia lapsuudenkokemuksia, traumatisoivia kokemuksia, tai mielenterveyden haasteita.
Taitava ja kokenut terapeutti, valmentaja tai tunnetyöskentelyä opettava tietoisuusohjaaja osaa luoda turvallisen tilan ottaa vastaan asiakkaan tunnekokemuksen ja säädellä tasapainoisesti voimakkaitakin tunnekokemuksia, jolloin ihminen saa tulla kohdatuksi ja hyväksytyksi omana itsenään. Patoumat ja kerrytetyt tunnetaakat pääsevät purkautumaan turvallisessa ympäristössä luotetun henkilön läsnäollessa. Ammattitaitoinen terapeutti, valmentaja tai ohjaaja osaa myös ohjata asiakkaansa luomaan itselleen vakaampaa itsesäätelytaitoa erilaisten harjoitusten ja työkalujen avulla.
Tärkeintä tunnetyöskentelyssä on ihmisen motivaatio kohdata omat haastavat tunteensa, sekä valmius ottaa vastuuta itsenäisestä tunnetyöskentelystä. Tämä tarkoittaa omien tunteiden äärelle pysähtymistä ja niiden tutkailua. Itseään kuuntelemalla voi oppia tiedostamaan omia tunnereaktioita laukaisevat tekijät ja ennakoimaan niitä, sekä kohtaamaan niiden aiheuttamat tunnereaktiot myötätuntoisesti tietoisesta läsnäolosta käsin.
Yhteissäätely luo turvaa ja luottamusta ihmissuhteissa
Yhteissäätely on tunnetaito, jonka avulla ihminen voi luoda turvan tunnetta ja tilaa ihmissuhteissa. Yhteissäätely tarkoittaa kykyä säädellä vallitsevaa tunneilmastoa kahden tai useamman ihmisen välillä. Yhteissäätelyä ohjaava henkilö luo turvallisen tilan itsesäätelykykynsä avulla. Tasapainoinen ihminen, jolla on taito kohdata haastavat tunteet itsessään, kykenee antamaan myös toiselle tilan tuntea omat intensiiviset tunteensa.
Yhteissäätelyn avulla on mahdollista kohdata epämiellyttävät ja jopa kipeät tunteet vireystilan sietoikkunan rajojen sisällä pysyttelemällä. Tämä on perusta turvalliselle tunteiden säätelylle, jolloin ihminen kokee voivansa luottaa itseensä, tunteisiinsa ja toisiin ihmisiin näitä tunteita kohdatessaan.
Ihmisen täytyy voida tuntea olevansa turvassa voidakseen elää täysipainoista elämää ja kyetäkseen nauttimaan elämästään.
Jatkuvat tunnekokemusten vaihtelut vireystilan sietoikkunan ääripäissä, tai pitkään jatkuva ylivireyden tai alivireyden tila voivat aiheuttaa muutoksia ihmisen hermostossa, jolloin automaattiset selviytymismekanismit aktivoituvat ja luovat haasteita normaalin toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Ihmisen täytyy siis voida tuntea olevansa turvassa voidakseen elää täysipainoista elämää ja kyetäkseen nauttimaan elämästään.
Turvallisuuden tunne on yksi ihmisen perustarpeista. Yhteissäätelyn avulla se on mahdollista saavuttaa antamalla toiselle tilaa ilmaista tunteensa turvallisessa ja sallivassa ilmapiirissä, jossa kaikki tunteet ovat hyväksyttyjä. Jokainen meistä on kuitenkin vastuussa omista tunnereaktioistaan, eli tunteisiin perustuvasta käyttäytymisestä. Siksi turvan ja luottamuksen luominen ihmissuhteissa yhteissäätelyn avulla edellyttää itsetuntemusta omien tunnereaktioiden tiedostamiseksi ja omien voimavarojen tunnistamiseksi.
Silloin kun ihminen tuntee voivansa luottaa toiseen ihmiseen, tunteiden ilmaisemisesta tulee helpompaa. Raskaiden, vaikeiden tai kipeiden tunteiden ilmaiseminen ja sanoittaminen vapauttaa tunnetaakkaa, joka puolestaan keventää tunneilmastoa. Ilmapiirin keventyessä myös miellyttävät tunnekokemukset on helpompi kohdata. Tunnetyöskentelyn myötä tunneilmastoa on mahdollista myös muuttaa kokonaan myönteisempään suuntaan, jossa ihminen kokee voivansa luottaa siihen, että keveys, helppous, mielihyvä ja nautinto voivat olla pysyviä tunnetiloja.
kuvat: Anna Paldanius
Kirjoittajasta:
Anna Paldanius on traumatietoinen ja voimaannuttava valmentaja, joka on kehittänyt Dark Night Coach™ menetelmän, joka hyödyntää varjotyön konseptia pureutuen ihmisen syvimpään olemukseen metafyysisellä tasolla. Anna valmistui Valmentamon LCF Life Coachiksi vuonna 2020 ja AlfaPartners Academyn kouluttamaksi ratkaisukeskeiseksi neuropsykiatriseksi valmentajaksi vuonna 2022. Annan oma polku traumasta eheytymisessä ohjaa häntä valmentajana ja kaikissa asiakaskohtaamisissa. Syvä yhteys itseen on perusta, jolle rakentaa elämänmittaisia ihmissuhteita ja unelmia. Ratkaisukeskeisen valmennuksen työkalujen avulla Anna auttaa muuttamaan nuo unelmat tavoitteiksi - ja lopulta todellisuudeksi. Lue lisää Annasta ja hänen palveluistaan Kurimus Coaching verkkosivuilla: www.kurimus.net